“Site Yönetimi Kanunu“ ifadesi genellikle, siteler olarak adlandırılan toplu konut alanlarının yönetimi ile ilgili olarak Türkiye’de yürürlükte olan kanunları ifade etmek için kullanılır. Bu kanunlar, binaların ve sitelerin ortak alanlarının yönetimini ve kullanımını düzenleyerek, sitelerde yaşayan kişilerin haklarını ve sorumluluklarını belirlemeyi amaçlar.
Türkiye’de sitelerin yönetimine ilişkin olarak, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu, 2860 sayılı İskân Kanunu ve 4771 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun gibi kanunlar mevcuttur. Bu kanunlar, sitelerin yönetim organlarını, karar alma süreçlerini, aidatların tahsil edilmesi ve kullanımını, ortak alanların bakım ve onarımını ve diğer birçok konuyu düzenlemektedir.
Sitelerin yönetimi ile ilgili olarak, yönetim planı ve aidatların düzenli olarak tahsil edilmesi gibi konular önemlidir. Yönetim planı, site sakinlerinin haklarını ve sorumluluklarını belirleyen ve site yöneticilerinin görevlerini tanımlayan bir belgedir. Aidatlar, site sakinlerinin ortak giderlerini karşılamak için ödedikleri düzenli ödemelerdir.
Site yönetimi ile ilgili olarak yaşanabilecek uyuşmazlıkların çözümü için de kanuni düzenlemeler mevcuttur. Bu uyuşmazlıkların çözümü için öncelikle site içi müzakereler yoluyla anlaşmaya varılmaya çalışılır. Ancak bu müzakereler sonuçsuz kalırsa, hakem heyeti, arabuluculuk veya mahkeme yoluyla uyuşmazlıkların çözümüne karar verilebilir.
Apartman Karar Defteri Nedir? Neden Önemlidir? Bilmeniz Gerekenler Günümüzde apartman […]
Günümüzde, apartmanlar şehir yaşamının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, […]
Apartman Yöneticiliği Apartman yöneticiliği, bir apartman veya site gibi konut […]